Van reststroom naar product
De circulaire toekomst is in CUIJK al begonnen
Van reststroom naar product
Van reststroom naar product
  • © 2023 BECC BV 0

Van reststroom naar product

Reststromen als basis


De biomassa waarop onze energiecentrale draait, bestaat uitsluitend uit reststromen van organische stoffen. Er bestaan vele vormen van biomassa, waaronder groente- fruit- en tuinafval en snoeihout. In alle biomassa zit zonne-energie opgeslagen, die op verschillende manieren gebruikt kan worden. De Bio-EnergieCentrale Cuijk stookt uitsluitend ‘vaste biomassa’, voornamelijk snippers ofwel chips van snoeihout uit de regio, aangevuld met sloophout en papierslib. Door dit te verbranden, wekken wij onze groene stroom en stoom op.
We hebben biomassa nodig in de energietransitie. BECC is een mooi bedrijf dat met lokale reststromen bedrijven helpt om van het aardgas af te gaan.
Olof van der Gaag, directeur NVDE

Stroom en warmte als product

Onze ketel produceert circa 20 Megawatt elektriciteit (voldoende voor 35.000 huishoudens) en levert 20 Megawatt stoom en heet water aan onze klanten Essity, Berry Global en Duynie Ingredients op het industrieterrein “Haven Cuijk”. Om warmtelevering mogelijk te maken, heeft BECC in 2017 het stoomnet aangelegd op het industrieterrein in Cuijk. De investering van 15 miljoen euro is gefinancierd door BNG Bank en Nationaal Groenfonds. Jaarlijks scheelt dit het opstoken van 20 miljoen kubieke meter aardgas, ofwel het verbruik van zo’n 13000 huishoudens.

Duurzame industriële warmte leveren is een van de grootste uitdagingen in de energietransitie: voor biomassa bestaan nog geen realistische alternatieven. Duurzame warmte uit biomassa heeft dan ook de voorkeur in het provinciale beleid. Wij onderzoeken of het stoomnet in de toekomst ook kan leveren aan woningen en kantoren.
Stacks Image 27
Duynie Ingredients produceert duurzame plantaardige ingredienten voor huisdiervoeding. Door de samenwerking met de BECC kunnen wij onze ingredienten met restwarmte drogen. Een belangrijke stap in onze ambitie om klimaatneutraal te produceren.
Nick Wieferink, Directeur Duynie Ingredients.