Megabatterij eerste stap naar BECC Energy Hub
De circulaire toekomst is in CUIJK al begonnen
Megabatterij
Megabatterij
  • © 2023 BECC BV 0

Megabatterij

Megabatterij eerste stap naar BECC Energy Hub

Met de ingebruikname van een flexibele accu van 10 MW en 20 MWh van Alfen levert de Bio Energie Centrale Cuijk (BECC) een bijdrage aan het toekomstvast maken van het Nederlandse elektriciteitsnet. BECC kan nu snel schakelen tussen stroom leveren en stroom opslaan, afhankelijk van de marktontwikkelingen en de behoeftes van de landelijke netbeheerder (Tennet) en lokale netbeheerder (Enexis).
 
Bio Energie Centrale Cuijk levert groene stroom aan Greenchoice. Doordat de elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen als zon en wind afhankelijk is van het seizoen en het weer, hebben netbeheerders andere stroomproducenten nodig die snel kunnen omschakelen op basis van vraag en aanbod zodat er geen tekort of overschot aan elektriciteit op het netwerk ontstaat. Zou dat wel gebeuren, dan kan apparatuur bij consumenten en bedrijven beschadigd raken.
Eloy Schoorl Projectmanager Alfen en Martijn Wagener Directeur Operations BECC
Eloy Schoorl, Projectmanager Alfen en Martijn Wagener, Directeur Operations BECC
BECC kan aan dit krachtenspel nu een flexibele en duurzame bijdrage leveren. De nieuwe 10 MW-batterij met een opslagcapaciteit van 20 MWh maakt het mogelijk geproduceerde elektriciteit ‘op voorraad’ te houden totdat er meer behoefte is aan elektriciteit. Dat kan een kwestie van minuten zijn. De batterij kan veel sneller omschakelen dan de centrale zelf.
Met deze investering wordt de BECC bio-energiecentrale een BECC Energy Hub waar we nog beter de vraag uit de markt kunnen volgen: duurzame energie als maatwerk voor onze klanten.
Gertjan de Jong van BECC

Voorstudie Recoy

Na een voorstudie door Recoy heeft BECC uit vijf tenderkandidaten Alfen geselecteerd als leverancier. Commercieel directeur Stephanie Schockaert van Alfen: “Dit project is door de goede samenwerking tussen BECC en alle partners sneller gerealiseerd dan gebruikelijk in deze branche.” Met 85 jaar ervaring in energienetwerken biedt Alfen expert-oplossingen voor de kern van de energietransitie die noodzakelijk is om de klimaatverandering te beperken. Schockaert: “Doorgaans levert Alfen aan industriële bedrijven waar energie iets extra’s is. In dit project draait alles om flexibiliteit in de eigen installatie en op het elektriciteitsnet.”

Ervaring

Green Energy Storage en All4data hebben geassisteerd bij de vergunningverlening en de projectuitvoering. Reimert heeft de civiele werkzaamheden en Modderkolk nam de voltooiing van de elektrotechnische zaken op zich. Fudura verzorgt de metingen en Spectral is verantwoordelijk voor de aansturing van de hardware. Greenchoice optimaliseert de flexibele inzet van de groene stroomproductie. Jurgen Duivenvoorden, manager trading & forecasting: “Voor Greenchoice is dit project een grote stap, al is er voor de Nederlandse energietransitie nog veel meer nodig. Het is bijzonder dat het ons nu al is gelukt. Er liggen veel aanvragen voor batterijprojecten, maar ze zijn moeilijk voor de netbeheerders in het bestaande elektriciteitsnet in te passen.”

Financiering

De investeringen in de BECC Energy Hub zijn mogelijk gemaakt door Beequip, BECC Holding (ondersteund door Nationaal Groenfonds) en een Interreg-subsidie van Smart Energy Link (via de BOM). “Wij kennen leverancier Alfen en onder andere daardoor hebben wij een goede deal kunnen sluiten voor BECC”, zegt lease officer Ricardo Huisden van financier Beequip. “In onze portefeuille van zo’n 125 batterijen voor onder andere bouwplaatsen en evenementen is dit wel een extreem grote.”

BECC werkt met klanten en leveranciers aan de verduurzaming van Noord-Brabant op basis van regionale biomassa. BECC is de grootste duurzame opwekker met lokale biomassareststromen van Noord-Brabant, op weg naar een duurzame warmtelevering aan de Gemeente Land van Cuijk uiterlijk in 2030.